Hamilton Road Residence – Auburn, Alabama

Sometimes you get an opportunity to do something important. As an Architect, creating a home place is that rare chance to establish a family legacy for a client; a legacy that can potentially be filled with the childhood memories of grandparents and great-grandparents as they reflect on their lives. Many times it is the natural process of the world that has a great influence on the development of such a place. Many times it is the world, family dispositions and some combination of planning, design and good fortune, which combine to formulate an unforgettable place. There is a  “genus loci” – spirit of a place – there, which makes it special. This genus loci is a goodness that cannot be taken away or disavowed. It is a breathing thing that can reach deeply into the heart forever. It’s the aroma of your great aunt’s rose garden, a particular arrangement of live oaks or similar sensory trigger that takes you instantly back to a special time or memory. That’s the Raison d’être for many Architects and the hope of every new project.

There are also times when great opportunities can be risky such as when taking on a project for family! The risks include disappointment, disagreement or conflict and even emotional separation. The custom residence on Hamilton Road in Auburn, Alabama is a project for my niece and her family and I thought long and hard about whether to take it on. Fortunately, and not unexpectedly, the project was a huge success and it is my sincere hope that time and circumstance may lend its good fortune into the desire to establish a great spirit in this place.

Georgia On My Mind

A good friend and college buddy contacted me recently about working with his family on the design of a new home. They had realized that although they had the capabilities to get the job done, time was just not in their favor. So, I am really happy to be involved with them in creating a new home on a great lot in Griffin, GA. I had not visited Griffin until recently and I just fell in love with the town immediately. I say town because it felt that way in the best sense of the word. Great tree-lined streets, great period style homes, really nice architecture. Beyond that, there is a sense of place there – a Genus Loci – that everyone is intuitively familiar with but cannot necessarily describe. It felt comfortable and just relaxed enough to not feel like a bigger “city.”

The design? Well, the architecture of Rosemary Beach was a passion of theirs, as well as the southern charm of Georgia architecture, and, in my mind, the challenge was to capture the essence of the spirit of Rosemary Beach, Dutch West Indies inspired architecture, which has great details, sweeping roofs, outdoor rooms and transparency, with the history of architecture established in the region – Georgian, Colonial, Federal. As it stands now, I think we are beginning to develop a worthy blend. See what you think. (Stay tuned for more to come as we push further into the finished product.)

 

Griffin-East

East Elevation

Griffin-South

South Elevation – private rear of lot

Griffin-North

North Elevation – entry elevation facing Springer Drive

The structure on the right side of the North elevation is a covered parking shed that is framed on the ends by a brick wall. On entering the site, a motor court area establishes the arrival and the parking pavilion links to the house via a workshop and covered walkway. There is a Thunder House structure that establishes a symmetrical balance, teaming with the Workshop building, about a centralized exterior Veranda (all ideas of the client) where this space will make for great family memories over the next several years. That’s why we as architects do this – to have a chance to give people the opportunity to make memories. In the worst and the best of times, these memories are like Honeysuckle nectar on spring day.

Mountain Brook Home Resurrected

Mountain Brook has so much to offer and it’s really exciting to have a project opportunity there. A little while back I began doing some preliminary sketching for a couple who really wanted to do a few things like renovate their kitchen, maybe create an outdoor room on the back of the house and a few other things. This property is absolutely amazing! The back of the house has multiple terraced levels of landscaping with both lawn, hardscape & pool and is surrounded by woods. So private and exclusive. As I began the task, it was clear that it would be a fun client to work with and the result could really make a difference to the house as well as the way they would live in it. Of course, the existing house is a larger home and the clients had reservations about making it larger and holding the value of the property. They hoped to not out build the marketplace in the area. As we got further into the design it really became more about creating something special for their lives now. It didn’t hurt that across the street a new contemporary home was under construction that would help increase the “comps.”

This particular client had had a couple other architects do some initial concepts for them and, for whatever reasons, it just never turned into a construction project. So the task was a challenge in the sense that just the right amount of work, creativity and close listening was necessary to make the project a reality. Ultimately, we found a great balance and the project was built. Carefully adding exterior space, a reasonable amount of utility functions, with an unexpected benefit of interior volume, led to a successful project.

 

Utility Room with a view into Veranda

Utility Room with a view into Veranda

The basic style of the home is Dutch Tudor but the rear has an unusual shed dormer addition on the right side so it was a challenge to develop an overall new addition that blended materials and language. The brick was no longer available so a close alternate was chosen and glazes added to give the right color and sheen adjustments. The Veranda and Office perch above helped to tie the rear new and old pretty well. The entire asphalt shingle roof of the home was replaced with wood shingle. Matching the paint colors also added to a good blend. We cut out a portion of the stone surround at the front entrance and removed part of the exterior wall and added a sweeping overhang. The overhang allowed for a timber bracket support detail and the custom wood and glass entry door tied the composition together very well.

Hopefully another Mountain Brook installment will follow soon! Peace.

Gateway to Opelika

PresBdPresBd2GN-Perspective1 GN-Perspective2

I thought I would begin to share a few projects from recent years that I”ve neglected to post. This particular study was done at the request of Opelika Mayor Gary Fuller. His idea was to create a presence on Highway 280 to announce Grand National, the convention center and home of the Robert Trent Jones golf course. As we sketched through some ideas, the project evolved into a Gateway project for the City of Opelika and involved a tower landmark and included a monumental entrance at the intersection of Grand National Parkway/Shelton Mill Rd. & US 280. Sadly the funding partnership did not come to fruition and the project stalled. There is always hope that an important project like this could revive!

Update to “A Delightful Discovery on Shades Crest Rd.”

The Yancey Residence has been published in Birmingham Magazine! Other publications are also in the works so keep a look out for that in the near future. This project, for me at least, is a great example of what collaboration can produce between architect and contractor when you have a visionary client with great style!

Link:

http://www.al.com/bhammag/index.ssf/thread/rustic_and_real.html

House on Lake Martin

A very nice couple from Birmingham purchased a great lot on Lake Martin and have asked us to create a homeplace for them and their two young boys. This is not the first project I’ve designed or been involved with as a designer on this lake but it is the first for studiosmith Architecture LLC. As a part of the Dungan Nequette Architects team, I was involved in the design of a few of the newer homes in the Russell Lands development, Ridge Run. I also designed 3 speculative lake homes in The Ridge for Simpson Davis Construction back in 2007 – just before the market crash. They were never built.

I’m very excited about this home because it is just around the corner from where I grew up on the lake and I will get to see it every time I leave the dock for bigger water! The Owner’s were looking for something that is very intentional, simple and elegant with great craftsmanship of detail. The property is elongated and narrow overall and has many trees so it was very important to situate the house to capture the morning sun, minimize the brutal west blaze during summers and maximize the views and outdoor spaces in order to really enjoy the lake. We are in the schematic design phase right now so more later. I’m including a few of the exterior design images.  Thanks for stopping by!W2 S2 E2

2014 East Alabama Living Showcase Home at Beaumont: Auburn, AL

Front Exteriorstudiosmith Architecture LLC is set to team with Dilworth Development of Auburn, Alabama once again to design the Showcase Home for East Alabama Living Magazine. We had great success together in the design of s2Arch’s first Showcase Home in 2011 (see previous post). The design and marketing was able to procure a buyer for the house before the design work was completed. These homes are designed and built as speculative projects and the goal is, naturally, to provide an attractive product for a broad range of prospective buyers in the area. The design planning can be difficult because as an architect your goal is to design a great home for a client and in these cases, the developer, realtor and other professionals with skin in the game become the client.

Development Logo

Development Logo

This year’s home is set to be built in a new Auburn neighborhood for which we designed a series of homes to establish an architectural character, created a logo for the neighborhood and provided a streescape rendering for marketing.

Streetscape Rendering

Streetscape Rendering

Some of the architectural character for the development: House1-Front H2-Front Check back for the development of this home. Also see http://www.dilworthdevelopment.com for the developer/builder as well as East Alabama Living magazine as they highlight this project in a four-part series. Feel free to contact us or comment on this post post. Thanks for visiting!

A Delightful Discovery on Shades Crest Road

A little closer view of the Perch

The Yancey Residence construction by Ruff Reams Building Company is progressing well. What started as a fun sketch session is blooming into a source of real joy. Bart & Danielle Yancey have always been the type of client an architect hopes to find. They are open minded , honest, interested in great design and have great taste to boot. The architect is always challenged with listening well and interpreting a client’s needs, wants and understanding of the process. It is natural to have to illuminate what the architect does as well as the what it is that is placed in front of them to visualize about their building project. Not everyone understands or visualizes as well as the architect by the very nature of the art and science of design but every once in a while the architect and client find this common ground and can make something unique happen together. As the forms, surfaces, volume and light come together in the construction of this home, I’m delighted to discover that we’ve found that common ground together.

The exterior finishes are nearing completion and the interior spaces are getting full attention. Roofing, stucco over brick, windows and chimney pots are in place as are the wood bracket supports at the Garage overhang and the iron supported copper awning at the front entrance is under fabrication. The “Perch” is visible in final form as you travel along Shades Crest from 31 and it peeps out between the trees. Loving how that has turned out. I’m looking forward to the interior finishes as they begin the completion of this journey.

The Perch

View from Shades Crest of the front of the house

View from the rear yard

From the rear yard the main chimney pots are visible beyond

Interior view from the Perch. This is looking down Shades Crest Rd towards Hwy 31

View of new Dining Room

View of entry to front porch

The Dining Room and Garage are visible beyond from the front

In the next phase I will begin to upload some interior shots as they unfold.

The Yancey Residence (under construction)

Bart & Danielle Yancey are two very special and unique people and they have many passions. They are people of faith, dog lovers, long distance runners! I’ve had the joy of walking this path with them for a few years now and I must say I’m thrilled at their hard work and patience finally paying off. We began designing this house together in early 2009. Their house, at the corner of Shades Crest Road and Bridge Street in Vestavia Hills, was a single story cozy home and we set out to add more bedrooms and baths. The question, with a home such as this, often is whether to raze the building to the foundation or merge new with some of the existing walls. In the initial design, the strategy was the latter. When the decision was made to move into construction the former was chosen. Alan Simpson and Paul Davis of Ruff Reams Building Company are not only the source of referral for me on this project they are also the craftsmen building this unique home. Like the Yanceys, these fellas are top notch people and builders and are doing a great job bringing these drawings to life. It is so important, as an architect, to have builders that can interpret well, follow the drawings well and actually have a desire to ask the right questions in order to get the details right. Love them – call them for your next building project!

Bart & Danielle were drawn to the architecture of Tuscany: something with an Italian feel that had mass, not ornate, with simple forms and textured walls. I began to research the architecture of the area and my goal was really to provide those things in an interpretive way; to offer thickened arches that set up views

beyond and dramatic yet simple gable forms; to anchor the corner of the lot with the edge of the structure and to allow the house to set the stage in the rear yard as a private court. I loved the idea of a perch upstairs for Danielle’s use as a creative studio and the view towards Hwy 31 down Shades Crest was a perfect place for this to happen.

Shades Crest Road elevation

Bridge Street elevation

Left side elevation

Rear elevation

Design plans

The following are some of the before photos made with a phone camera – so quality is poor.

Shades Crest Road elevation – “Before”

Back yard elevation – “Before”

Side elevation view – “Before”
This is the location of the new Dining Room

Bridge Street elevation – “Before”

Bridge Street elevation – “Before”
This shows the garage and location of new Dining Room

View of the approach to the front porch – “Before”

The fun really starts!!

View of “The Perch” approaching along Shades Crest from Hwy 31

View from Bridge Street

View of new Dining Room location. This room has exterior windows on 3 sides and is open to the Kitchen and Keeping rooms

Brick work begins

View out from Foyer to front porch

View from rear yard

I will be following up with more pictures of construction progress in the next post.

EAL Showcase Home Comes to Life

Construction began on the Showcase Home in the Summer/Fall of 2010 and was completed in June of 2011. It’s finally available on the blog! In this series of photos you can see the landscaping and building form take shape. Early framing photos begins to create some excitement for the design team. The design process took a while but the form brings promise of something good to come. It’s awesome to see the roofing and masonry begin and to see the spaces begin to take life.